VÖRÖSKERESZTES HÍREK

Voroskereszt logo

Zalaegerszegi Öveges Iskola Vöröskeresztes Alapszervezete

8900 Zalaegerszeg, Iskola u. 1.

♥♥♥

A ZALAEGERSZEGI ÖVEGES-ISKOLA VÖRÖSKERESZTES ALAPSZERVEZETÉNEK BESZÁMOLÓJA A 4 ÉVES MUNKÁRÓL 2016-2020.

♥♥♥

BESZÁMOLÓ 2021-2022.

VÖRÖSKERESZTES ALAPSZERVEZET TEVÉKENYSÉGE 

A 2021-2022-ES TANÉVBEN

A szervezet működésével legfontosabb nevelési célunk tanulóink társadalmi szerepvállalásra, szolidaritásra, valamint az önzetlen segítségnyújtás megtapasztalására nevelése.

Az immár 7. éve működő vöröskeresztes alapszervezetünkben az elnöki tisztséget jómagam, Salamon Edit, a titkári feladatokat Mánfay Erzsébet látja el, Molnár Andrásné, Domján Anita és Horváth Zsoltné pedig vezetőségi tagként segítik a munkát.

Fő feladatunk az évi két véradás megszervezése, amelyet az idén rendhagyó módon három alkalomra tudtunk bővíteni. Ősszel, télen és tavasszal. ( A véradók száma 31, 17, 35 fő.) 

A véradók számának megtartása, növelése érdekében, a véradási felhívással egyidőben az iskola osztályi számára versenyt hirdettünk. Azokat az osztályközösségeket jutalmaztuk, amelyik osztályhoz a legtöbb véradó regisztrált.  A rendkívüli, három véradási alkalom  szervezéséért meghirdetett elismerés jutalmazását a Vöröskeresztes Alapszervezetünk részére befizetett tagdíjak 60%-a nem fedezte. Ezért a visszajutatott százalék emelését kértük a Zala Megyei Vöröskereszt vezetőségétől, melyet örömünkre meg is ítéltek számunkra.

A fürdés vagy helyette valamilyen más szabadidős program lett a jutalma az 1. helyezést elnyert osztályoknak: 1.a két alkalmat, 2.b, 7.b egy alkalmat vehetett igénybe. Fagyizás volt a jutalma az 1.b, 2.b, 3.b, 4.b., 4.b., 5.a, 5.b, 8.b osztályok tanulóinak.

Szeptemberben a járványügyi intézkedések már lehetővé tették az iskolai helyszínen való véradást. Bár a véradók száma nem érte el a korábbi évek részvételi számát, de a 31 fő véradó a járványügyi helyzet közepette kiemelkedő eredménynek számít! A nyertes 2. b osztály lett. 

December 1-jén került sor a második véradási akciónkra, amelyet újra külső helyszínen, de már itt Andráshidán szervezhettünk. Ez alkalommal az 1.a osztály bizonyult a versenyben a legaktívabbnak. Köszönjük Flaisz Gergőnek, a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ igazgatójának, Léder Anitának, az Andráshidai Művelődési Ház  művelődésszervezőjének, valamint a civil szervezeteknek, hogy a Közösségi házban megrendezhettük a véradást!

Harmadik alkalommal az Öveges sport- és egészségnapon, április elején, retró véradást hirdettünk. Sörrel és virslivel jutalmaztuk az önzetlen segítőket. A részvevők száma, 35 fő volt, amely létszám már közelít a korábbiakban elért létszámhoz. Beigazolódott, hogy a véradók száma az iskolai helyszínen a legkedvezőbb.  Az 1.a osztály szülői közössége bizonyult ismét a legaktívabbnak!

Köszönöm a részvételt a véradóknak! Köszönet az együttműködésért, a véradások megszervezéséért a kollégáknak, a szülőknek, a település segítő lakóinak! Kiemelt köszönetet mondunk Domján Istvánnak, Andráshida városrész önkormányzati képviselőjének, intézményvezetőnknek a szervezet munkájának támogatásáért, a véradásokban való önzetlen részvételéért!

További örömünk, hogy a járvány miatt bekövetkezett másfél év szünet után ismét elindult az elsősegélynyújtó szakkörünk Bereczkné Bajsz Judit iskolai védőnőnk vezetésével. A tavaszi területi versenyen iskolánk csapata remek eredményt ért el! Lahocsinszky Réka 7.a, Dervalics Ádám 7.a, Fecske Krisztina 6.b, Takács Nóra 6.a, Wettstein Miklós Ernő 6.a osztályos tanulók alkotta, „A Vöröskereszt Lovagjai” csapat a  megyei fordulón 1. helyezést ért el.  Így továbbjutottak az országos döntőre, melyet szeptemberben rendeztek meg Budapesten. Szívből gratulálok a tanulóknak, Bereczkné Bajsz Judit iskolai védőnőnknek és Preis Péternek megyei elsősegély koordinátornak a sikeres felkészítéshez!

 

Salamon Edit

vöröskeresztes elnök